Vreau o minune - Teodora a împlinit 13 ani!
Vreau o minune - Teodora a împlinit 13 ani!
La începuturile umblării mele cu Domnul, impulsionat de credința triumfalistă a unora, mi-am dorit și eu, ca de altfel mulți alții dintre noi, minuni ...
REDIRECȚIONEAZĂ 3,5% CĂTRE TEODORA
REDIRECȚIONEAZĂ 3,5% CĂTRE TEODORA
Susținerea și îngrijirea Teodorei dar și a altor cauze ale Asociației poate fi făcută prin redirecționarea celor 3,5% din impozitul pe venit către Asociația LTD ...
REDIRECȚIONEAZĂ 20% CĂTRE ASOCIAȚIA LTD
REDIRECȚIONEAZĂ 20% CĂTRE ASOCIAȚIA LTD
În fiecare an puteți redirecționa către un ONG până la 20% din impozitul pe profit datorat statului. O sponsorizare care nu vă costă nimic dar care poate ajuta Asociația Lidia Teodora Dragomir să susțină recuperarea neuropsihomotorie, îngrijirea Teodorei dar și alte cauze umanitare...

In ultima perioada ne-am gandit foarte serios la infiintarea unei asociatii umanitare pentru Teodora si nu numai pentru a veni in intampinarea nevoilor ei ci si pentru alte cazuri similare. Au existat persoane care vroiau sa redirectioneze spre exemplu acei 2% din impozit catre Teo insa neavand un cadru legal nu puteau face nimic de aceea am luat hotararea sa infiintam o asociatie. Aveam ideea si dorinta insa...nu stiam de unde sa incepem (mai ales ca legislatia din Romania este foarte stufoasa...). Domnul a lucrat asa frumos in dreptul nostru.

Discutand cu o persoana din cercul nostru de prieteni (jurist de profesie) aceasta s-a oferit sa se ocupe de toate demersurile necesare pentru infiintarea unei asociatii. Daca astazi exista Asociatia "Lidia Teodora Dragomir" este datorita ei (nu-i mentionez numele pentru ca stiu ca nu doreste acest lucru) drept pentru care ma rog ca Domnul sa rasplateasca intreg efortul (care nu este mic deloc, dupa cum veti vedea). Evident ca nu am stat nici eu nepasator si am inceput sa scotocesc internetul pentru a vedea care sunt pasii care trebuie parcursi pentru infiintare de aceea, pentru a putea veni in intampinarea nevoilor acelora dintre voi care vreti sa va infiintati o asociatie/fundatie (organizatie neguvernamentala), va pun la dispozitie materialul de mai jos (mentionez ca acest material este preluat si putin modificat / adaptat la situatiile experimentate de noi). Succes !

Pasul 1: REZERVAREA DENUMIRII

 • Pentru Bucuresti:

Dovada disponibilitatii denumirii alese de voi pentru FUNDATIE se obtine de la Ministerul Justitiei. La Administratia Financiara platiti o taxa in contul Ministerului Justitiei. La registratura Ministerului Justitiei completati o cerere tip la care anexati dovada platii taxei (chitanta).

 • Pentru alte localitati:

Daca nu sunteti din Bucuresti, nu e nevoie sa va deplasati - dovada va va fi trimisa prin posta in termen de 14 zile . Cererea in vederea eliberarii dovezi de disponibilitate denumire se poate trimite prin scrisoare recomandata insotita de originalul chitantei ce atesta plata taxei .

Pasul 2: INTOCMIREA ACTULUI CONSTITUTIV SI A STATUTULUI

 • Pentru infiintare va sunt necesare un Statut (care defineste scopul si obiectivele asociatiei, patrimoniul, sediul, drepturile membrilor etc.) si un Act constitutiv (care consfinteste hotararea fondatorilor de infiintare a Asociatiei/Fundatiei  si desemneaza organele de conducere). Actul constitutiv si statutul se autentifica la notar sau se atesta de avocat, in mai multe exemplare fiecare. (in cazul nostru au fost necesare opt exemplare)

Pasul 3: SEDIUL

 • Proprietarul locuintei incheie un contract de comodat cu asociatia/fundatia in curs de constituire reprezentata prin imputernicit. Acest contract se autentifica la notarul public ori se atesta de catre avocat. Daca aveti la dispozitie un spatiu inchiriat, veti avea nevoie de contractul de inchiriere, in copie xerox. Daca sediul este stabilit intr-un imobil ce cuprinde mai multe proprietati (bloc, vila), se mai cer urmatoarele:

 • Acordul vecinilor cu pereti comuni cu apartamentul-sediul (un simplu tabel cu semnaturi cum ca sunt de acord cu functionarea sediului Asociatiei in apartamentul respectiv).

 • Acordul Asociatiei de Proprietari (Locatari, dupa caz). Acordul se da pe un formular tip, care este pus la dispozitie de Uniunea Nationala a Asociatiilor de Proprietari. Adresati-va administratorului imobilului. Daca ati primit acordul de mai sus, NU are dreptul sa va refuze. (in cazul nostru acordul asociatiei de proprietari a fost dat pe documentul cu acordul vecinilor)

Pasul 4: CONSTITUIREA PATRIMONIULUI

 • Patrimoniul legal necesar infiintarii ONG-ului  se constituie prin depunerea banilor la o unitate CEC sau la alta únitate bancara. Trebuie sa completati un formular si sa anexati o copie dupa actul constitutiv autentificat sau atestat. Se obtine o chitanta doveditoare. Banii raman blocati la CEC/banca pana la obtinerea sentintei de infiintare, cind veti putea transfera banii intr-un cont bancar.

Pasul 5: DEPUNEREA DOSARULUI LA JUDECATORIE

 • Puneti intr-un dosar actele de mai sus si mergeti cu dosarul la judecatorul de serviciu de la Judecatoria pe raza careia se afla sediul, pentru verificare. Vedeti daca dosarul este complet, sau ce mai trebuie adus. Achitati taxa juridica la Directia de Finante Publice Locale (DFPL) pe raza careia se afla Judecatoria. Depuneti dosarul complet, insotit de timbru judiciar la Judecatorie. Termenul de judecata este in mod normal de 3 zile, maxim 1 saptamana. Nu lipsiti la termen! In mod normal pronuntarea se poate face si in absenta, dar daca Presedintele completului doreste sa va mai intrebe ceva, e bine sa fiti de fata. Ca sa nu spunem ca e si o dovada de seriozitate din partea voastra...

 • Daca totul e in regula, pronuntarea Sentintei  civile se da in aceeasi sedinta. Daca nu, primiti termen in cateva zile. Dupa pronuntare, trebuie sa treaca 5 zile pana ce Sentinta sa devina definitiva si irevocabila.

Pasul 6: ELIBERAREA COPIEI DE PE SENTINTA CIVILA

 • La 2 saptamani dupa pronuntare, depuneti cerere la Judecatorie pentru eliberarea Sentintei civile (avizului de functionare) si a Certificatului de Inscriere in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor (RAF). Model de cerere se obtine de la Grefierul de serviciu. Platiti la CEC taxa pentru eliberarea unui numar de copii autentificate dupa Sentinta civila (SFAT: e bine sa cereti 4-5 copii). Ridicati de la Judecatorie Sentinta si Certificatul, autentificate + copiile autentificate, si Certificatul de inscriere in RAF.

Pasul 7: ATRIBUIREA DE COD FISCAL

 • Pentru a putea desfasura operatiuni financiare aveti nevoie de un Cod Fiscal (atentie: organizatiile non-profit nu primesc si numar de inregistrare in Registrul Comertului, asa cum au societatile comerciale!)

 • La Directia Finantelor Publice Locale de care apartine imobilul in care aveti sediul, depuneti dosar cu: Statut, Act constitutiv, Sentinta civila (aviz de functionare), Certificatul de inscriere in RAF (toate in copie), Contract comodat,  cereri completate (pe care vi le da inspectorul fiscal). Termen: 10 zile

Pasul 8: OBLIGATORIU: STAMPILA SI IMPRIMATE CU REGIM SPECIAL

 • Stampila este necesara pentru a insoti practic orice semnatura a membrilor consiliului director si chiar pentru deschiderea contului bancar. Apoi ar trebui sa va comandati facturier si chitantier.

Pasul 9: DESCHIDEREA CONTULUI BANCAR

 • Ca sa puteti efectua operatiuni financiare, deschideti cont la orice banca va convine. Contul se deschide pe loc: mergeti la primul ofiter de credit, avand la voi Sentinta civila si Codul Fiscal, in copie legalizata (care se va inapoia) si inca o copie xerox (care se retine) precum si dovada de depunere a patrimoniului in original. In cazul in care depunerea s-a facut printr-o únitate CEC transferati prin Ordin de plata la banca, banii depusi . Operatiunea dureaza circa 3 zile. Banii se deblocheaza astfel si se pot utiliza pentru nevoile Asociatiei.

Pasul 10: ALTELE

 • Cereti la Ministerul Justitiei sa vi se comunice numarul de inregistrare in registrul national al persoanelor juridice fara scop patrimonial (nu este taxa si nici formular-tip pentru asta). Este diferit de numarul din RAF-ul de la Judecatorie.

Pasul 11: LEGISLATIE UTILA

 • OG nr. 26/2000 cu modificarile si completarile ulterioare
 • Lege nr. 246/2005
 • Recomandam ca toate cheltuielile facute (taxe, stampila, autentificari etc.) sa se faca pe numele Asociatiei/Fundatiei, pentru ca sunt deductibile.
 • Costurile mentionate sunt orientative; ele sunt supuse unor fluctuatii determinate de piata serviciilor notariale sau de modificarea taxelor catre stat.
 • In ziua in care aveti termen la Judecatorie, verificati numarul de ordine pe lista Completului unde ati fost repartizati. Daca sunteti spre coada listei, veti fi nevoiti sa asteptati pana dupa pranz, pana cand toate dosarele dinainte sunt rezolvate.
 • Varsta minima pentru calitatea de membru al unei ONG (membru simplu, fondator sau membru in Consiliul Director) este 16 ani.

In desfasurarea activitatii voastre, in conformitate cu legea, doar semnatura membrilor Consiliului Director angajeaza raspunderea persoanei juridice pe care o reprezinta. Aplicarea stampilei o intareste, dar nu ii tine locul! NIMENI nu poate avea drept de semnatura in locul persoanelor abilitate – fie ca e vorba de operatiuni bancare, fie de o simpla adresa remisa prin posta.

Familia Dragomir - 2012

CUM MĂ POȚI AJUTA

REDIRECȚIONÂND 3,5% - din impozitul pe venit către Asociația LTD prin completarea Formularului 230


REDIRECȚIONÂND 20% - din impozitul pe profit către Asociația LTD dacă deții o firmă. (Descarcă și completează Contractul de Spnsorizare)


FĂCÂND O DONAȚIE - în contul RO75 OTPV 1150 0105 7253 RO01 deschis la OTP Bank sau prin PayPal


RUGÂNDU-TE pentru mine. ”Mare putere are rugăciunea fierbinte a celui neprihănit! / Iacov 5:16 Orice gând sau rugă îndreptată către Dumnezeu pentru mine, reprezintă un sprijin enorm pe care mi-l poți ofer!