De câteva luni tot încercăm să-i facem Teodorei un control oftalmologic complet din cauza deselor inflamări ale ochiului drept dar mai ales a leziunii pe care o are pe pupilă. Am mers şi în Austria însă medicul de acolo nu a reuşit să facă investigaţii prea mari deoarece Teo nu a vrut să deschidă ochii pentru a fi consultată. În cele din urmă am reuşit ieri să mergem la dr. Andreea Ciubotaru la clinica Infosan.

În urma consultaţiei, medicul a constatat că Teodora are afecţiuni oftalmologice (de parcă nu ar fi fost de ajuns cele pe care le-a avut deja...). Ochiul stâng suferă de un astigmatism miopic cu o dioptrie de -2 (cam mult pentru vârsta de 4 ani !) însă diagnosticul mai grav a fost cel pus la ochiul drept (cel cu problemele inflamatorii şi leziunea frontală pe pupilă): leucom corneean.

Am fost întrebaţi de când are afecţiunea aceasta însă din păcate nu am putut s-o localizăm exact în timp. Teodora a avut atât de multe încât prioritare au fost cele care ţineau de viaţă şi de moarte. Acum încercăm să le rezolvam şi pe cele care nu au reprezentat o prioritate. Îmi aduc aminte că, fiind în terapie intensivă la Budimex, chiar la câteva luni de la naştere, ochiul drept se inflamase şi îl tinea închis tot timpul. Le-am semnalat doctorilor această problemă însă fiind diagnosticată cu trisomia 18, malformaţie cardiacă complexă şi ulterior descoperite multe altele, ne-au spus...”are atâtea afecţiuni şi dvs vă mai uitaţi la ochi...”


 Leucom corneean

Este o cicatrice groasă, de culoare cenuşie sau albă-sidefie, ce intersectează toate sau aproape toate straturile corneene. În funcţie de întinderea lor, leucoamele pot fi totale sau parţiale. Adeseori în grosimea sau la suprafaţa lui, leucomul corneean este invadat de vase de neoformaţie şi în acest caz poarta denumirea de leucom vascularizat. Dacă leucomul corneean s-a produs după un ulcer corneean perforat, în grosimea sa se constată irisul inclavat sub forma unei zone mai negricioase; este aşa numitul leucom corneean aderent. Dezvoltarea glaucomului secundar pe un ochi cu leucom corneean aderent care blochează unghiul de filtraţie poate conduce, din cauza cicatricii mai subţiri decât corneea normală, la apariţia unei ectazii a leucomului numită stafilom corneean.

Diagnostic

Se pune pe baza faptului că cicatricile corneene
- nu sunt însoţite de niciun fel de fenomene iritative,
- la suprafaţa lor epiteliul corneean este intact şi lucios
- sunt staţionare şi definitive. Fenomene iritative oculare apar de obicei doar în leucoamele corneene exulcerate.

Tratament

Singurul eficace este tratamentul chirurgical. Pentru obţinerea ameliorării acuităţii vizuale se fac cheratoplastii. Acestea pot fi totale sau parţiale în funcţie de întinderea zonei corneene înlocuite şi perforante sau lamelare în funcţie de grosimea corneei substituite prin grefon. Când cicatricea ocupă zone centrale ale corneei şi maschează pupila, se poate crea printr-o iridectomie o pupilă artificială, corespunzătoare unei zone corneene transparente.

Informatii preluate de pe site-uri de specialitate.

Urmează un tratament intensiv şi tot odată agresiv timp de două săptămâni, urmând ca după această perioadă să facem un nou control oftalmologic în care se va stabili ce este de făcut. În momentul acesta, potrivit medicului, vederea Teodorei este afectată la nivelul ochiului drept din cauza acestei leziuni, însă nici ochiul stâng nu stă foarte bine le nivelul acuitatii vizuale deoarece acest -2 ar impune purtarea ochelarilor de vedere (ceea ce in momentul acesta nu este indicat pentru ca si i-ar da jos in secunda urmatoare). Pentru a nu-i fi afectata vederea la ochiul drept, s-ar impune operatie de transplant de cornee.

Am crezut ca s-a terminat insa ... ”surprizele” continua. Domnul sa lucreze in continuare dupa puterea manifestata si pana acum in viata ei (dar si a noastra) lasand vindecarea Lui peste ochii Teodorei !

CUM MĂ POȚI AJUTA

REDIRECȚIONÂND 3,5% - din impozitul pe venit către Asociația LTD prin completarea Formularului 230


REDIRECȚIONÂND 20% - din impozitul pe profit către Asociația LTD dacă deții o firmă. (Descarcă și completează Contractul de Spnsorizare)


FĂCÂND O DONAȚIE - în contul RO75 OTPV 1150 0105 7253 RO01 deschis la OTP Bank sau prin PayPal


RUGÂNDU-TE pentru mine. ”Mare putere are rugăciunea fierbinte a celui neprihănit! / Iacov 5:16 Orice gând sau rugă îndreptată către Dumnezeu pentru mine, reprezintă un sprijin enorm pe care mi-l poți ofer!