Tipărire

Cum te poate schimba o iesire in natura

14. 07. 23
posted by: As LTD
Accesări: 8853

Ieșirile în natură oferă mai mult decât peisaje spectaculoase sau clipe de relaxare și evadare din „jungla urbană”. Impactul benefic al naturii acționează asupra stării psihice a individului, lucru care se răsfrânge asupra întregii sale vieți.Frumusețea naturii te inspiră să fii mai bun cu ceilalți. Rezultatele a patru experimente au demonstrat că simpla expunere la peisaje și plante frumoase îi determină pe oameni să adopte un comportament prosocial, manifestat prin generozitate, empatie, caracter agreabil și acțiuni de ajutorare.

Concluziile sunt întărite de alte patru experimente derulate de experții de la Universitatea din Rochester, care au observat că admirarea naturii inspiră generozitate și îi determină pe indivizi să aprecieze mai mult comunitatea și relațiile lor apropiate. „Într-un fel, natura demontează artificiile societății care ne înstrăinează unul de altul”, a explicat coautorul studiului, Andrew Przybylski.

Ieșirile în natură te fac să te simți mai viu și mai plin de vitalitate. Doar 20 de minute petrecute în zone cu spații verzi au un puternic efect energizant asupra individului, au observat experții de la Universitatea Rochester. „Natura este combustibil pentru suflet”, explică autorul principal al lucrării, Richard Ryan. Și alte studii anterioare au demonstrat că ieșirile în natură întăresc sănătatea și clădesc sentimente de fericire și bunăstare interioară.

Satisfacția asupra vieții și nivelul de recunoștință cresc pe măsură ce individul apreciază tot mai mult frumusețea naturii, a arătat o altă cercetare. Efectul este mult mai puternic decât cel generat de frumusețea artistică (muzică, poezie, pictură) sau cea morală (bunătate, dăruire). „Una dintre teorii afirmă că aprecierea frumuseții naturii este atât de puternică pentru că este instinctuală, nu învățată”, explică Linda Wasmer Andrews, expertă în psihilogie, într-un articol pentru Psychology Today.

De asemenea, efectele benefice ale naturii se răsfrâng și asupra sănătății mintale a individului. Experții de la Universitatea Exeter au urmărit schimbările produse de mutarea dintr-o locuință situată în oraș, într-o casă aflată în apropierea unui parc sau a unei păduri. După un singur an locuit în apropiere de natură, gradul de fericire al participanților a crescut, în vreme ce anxietatea s-a diminuat, comparativ cu situația dinaintea mutării. De asemenea, voluntarii s-au declarat mai încrezători în propriile forțe și au observat o creștere a capacității de concentrare.

Alte cercetări legate de efectele naturii asupra psihicului au demonstrat că priveliștile frumoase scad gradul de stres la muncă și sporesc mulțumirea angajaților. Un alt studiu a demonstrat că plimbările în zonele cu spații verzi naturale diminuează frustrările și îmbunătățesc capacitatea meditativă.  / Semnele Timpului

Share this post

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Utilizăm modulele cookies pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare şi a se integra cu reţele de socializare. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Politica de Confidentialitate !