Cine spune când se termină de fapt viața?

14. 01. 21
posted by: Christian Dragomir
Accesări: 5830

O lume întreagă a rămas șocată la vestea că Michael Schumaher a suferit un accident teribil la schi. Acum, atât familia cât și fanii sunt puși în fața unei alte realități, „Schumaher ar putea să rămână în comă indusă pentru restul vieții", conform neurochirurgului-șef al Clinicii Universitare din Oldenburg. Dacă ne gândim la ultimii ani din viața lui Ariel Sharon, care a murit pe 11 ianuarie, înțelegem că veștile nu sunt bune, dar, mai mult decât atât, ce înțelegem de fapt?

Comă, comă indusă, stare de conștiență minimă, stare vegetativă permanentă, moarte cerebrală, iată câte stări pot urma unei leziuni cerebrale severe. Michael Schumaher este în comă indusă, Ariel Sharon a rămas în comă pentru opt ani de zile, după un infarct, iar Nelson Mandela se afla în luna iunie în stare vegetativă permanentă.

Toate aceste stări vin cu probabilități diferite de vindecare și abordări medicale diferite, dar realizarea unei distincții între ele este câteodată foarte greu de făcut, iar un diagnostic greșit poate însemna decuplarea de la aparatele de respiraţie artificială a unui pacient care avea totuşi şanse de recuperare.

Zonele gri dintre viață și moarte

Medicilor le este foarte greu să facă previziuni privind starea de sănătate a unui pacient care a suferit un traumatism cerebral. Unii își revin foarte bine, de-a dreptul miraculos, chiar și după ani de zile, alții își revin, dar se recuperează extrem de greu, pe când alții nu își revin deloc, și până la urmă regresează de la starea inițială, care poate nici nu a fost foarte severă. Indiferent că vorbim despre progresie sau regresie, de multe ori acești pacienți trec dintr-o stare în alta, de la un nivel de conștiență la altul, făcând ca limitele dintre ele să fie greu de identificat chiar și pentru medici.

Ariel Sharon a fost ținut în viață în Ierusalim, într-o stare de comă, pentru opt ani, deși presa mai scria că deschidea ochii și i se spunea să se uite la televizor, deși nimeni nu știa dacă putea să vadă sau să audă ceva. Într-un final, organele interne au fost cele care au cedat.

Coma indusă, în care se află acum Michael Schumaher, este o metodă des folosită de medici, care permit creierului rănit să se odihnească și să se vindece singur, restrângând celelalte nevoi ale organismului. Și din această stare lucrurile pot progresa sau regresa de la sine.

Poate cea mai grea diferențiere se face între starea de conștiență minimă și starea vegetativă permanentă. Cercetătorii de la Universitatea din Liège, Belgia, spun că pacienţii minim conştienţi răspund la sunete, în timp ce pacienţii aflaţi în stare vegetativă, nu, conform Descoperă.ro.

În final, legea identifică moartea cu moartea cerebrală, adică atunci când creierul nu mai poate comanda nici măcar respirația spontană, în momentul consultului nu prezintă reflexe de trunchi cerebral și are o activitate corticală minimală. Cu toate astea, în mai multe cazuri persoane care au fost declarate moarte din acest punct de vedere și-au revenit. „Sunt atât de multe asemenea cazuri, încât să fie semnificativ din punct de vedere statistic", a declarat un procuror american pentru Christian Science Monitor.

Legea și zonele gri

O altă problemă cu delimitarea acestor zone gri, care caracterizează diversele faze în care se poate afla o persoană pe moarte, este dată și de implicațiile legale ale unor asemenea cazuri.

La sfârșitul anului 2013, o adolescentă din Statele Unite a apelat la medici pentru a-și scoate amigdalele, dar a fost declarată în moarte cerebrală după ce a suferit un infarct miocardic pe masa de operații. Cel puțin trei neurologici au consultat cazul și au declarat că fata era în moarte cerebrală, motiv pentru care spitalul intenționa să o deconecteze de la aparatele care o mai țineau în viață. Mama sa, o credincioasă practicantă, nu a acceptat, spunând că fiica ei este încă în viață.

Cazul a ajuns la tribunal, iar, în final, mama a primit custodia asupra fetei, pe care a dus-o într-o locație nespecificată.

Într-un alt caz din Texas, un bărbat și-a găsit soția acasă inconștientă, iar când a ajuns la spital doctorii au declarat stare de moarte cerebrală. Cei doi soți, ambii paramedici, discutaseră despre ce vor face în asemenea momente, iar soția refuzase să fie ținută în viață de aparate. Cu toate astea, spitalul a refuzat cererea soțului de a nu o mai ține în viață, deoarece femeia era gravidă, iar în Texas legea interzice sustragerea tratamentului de menținere a vieții în cazul pacientelor gravide, indiferent de dorința lor personală. Pe 14 ianuarie, soțul a dat în judecată spitalul, scrie CSM.

Cine va decide ?

Din ce în ce mai multe persoane își iau inima în dinți și pornesc din timp o discuție cu cei dragi, comunitatea religioasă din care fac parte, atât în scris, cât și verbal, despre dorințele lor în ceea ce privește aceste zone gri, spune Wendy Patrick, procuror din San Diego. După părerea ei, acesta este cel mai bun lucru care se poate face, pentru a se lua cele mai bune decizii. Atunci când familiile sunt aruncate într-o asemenea situație, sentimentele devin prea puternice pentru a mai putea avea o gândire clară asupra subiectului.

Subiect creează, de asemenea, și oportunitatea de a-l aduce înapoi pe Dumnezeu în discuție, având în vedere dimensiunile etice și morale care țin de terminarea unei vieți. „La evrei, se spune o rugăciune de sărbătorile sfinte, prin care recunoaștem că Dumnezeu este Cel care decide cine trăiește și cine moare. În zilele de azi, această decizie stă în mâinile noastre. Acum, de multe ori se întâmplă ca oamenii să moară când suntem noi pregătiți ca ei să moară. Cineva trebuie să decidă când să oprească un tratament sau un aparat. Problema este că gândirea noastră morală nu a reușit să prindă din urmă dezvoltarea tehnologiei", este de părere rabinul Ed Feinstein, din Encino, California.

Share this post

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

CONTACT US

Contact and board image LTD site

MESAJ PENTRU MĂMICILE COPIILOR SPECIALI ...

scrisoare catre mamiDragă mămică,

Îmi pare rău că nu sunt tocmai bine,
Nu sunt aşa … normală precum ar trebui.
Ştiu că eşti tristă, și cunosc durerile din inima ta,
Văd toate lacrimile rostogolindu-se pe faţa ta.
Ai aşteptat atâta vreme după mine şi acum…
Nu sunt tocmai bine,

Dar mami, răsplata ta va fi mai mare. comorile din inima ta vor fi mai multe.
Şi pentru că a trebuit să-mi dai mai multă dragoste, tandreţe şi afecțiune,
Domnul îţi va da o mai mare măsură din toate lucrurile de care ai nevoie.
Iar în anii care vor veni, oamenii vor vedea în tine roada dragostei, blândeţii, răbdării şi bunătăţii
datorită acelor lucruri pe care tu, va trebui să mi le dai mie ...

Dumnezeu, în Înţelepciunea Sa, s-a uitat jos din ceruri
Şi tocmai pentru că ştia că am nevoie de mai multă dragoste şi grijă
Te-a ales pe tine, pentru mine – cea mai bună dintre toate mămicile…

Iată-mă, aici sunt … Deşi nu sunt tocmai …. bine.

Dar, cu ajutorul Lui și al tău ... voi fi!

HOME LTD

Utilizăm modulele cookies pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare şi a se integra cu reţele de socializare. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Politica de Confidentialitate !